FIZIKALNO KEMIJSKA SVOJSTVA OPEKE I CRIJEPA S obzirom na značajnu ulogu i opeke i crijepa kao građevinskih elemenata suvremenog graditeljstva na njih se postavljaju određeni uvjeti kvalitete koju moraju zadovoljavati, a što je propisano i Standardom. Kakvoca dobivenih proizvoda kontrolira se prema ispitivanjima koje propisuje standard za građevinsku opeku i crijep (HRN.B.D1.011).

Kvalitetna opeka mora biti pravilnog oblika, ravnih površina, jednolična na prijelomu, jasnog zvuka na udarac čekićem, ne smije imati pukotina, mora imati određenu tlačnu čvrstoću itd.

Crijep kao element krovnog pokrivača ne smije biti propustan za vodu, mora biti postojan na zaledivanje(mraz), mora biti nosiv, otporan na udar (grad i druge padaline). Također, crijep mora biti postojan na tzv. "djelovanje vapna", odnosno iscvjetavanje ili eflorenciju (zbog djelovanja topljivih soli) i dr.

Ukoliko bilo koji čimbenik nije zadovoljen, kontrola proizvodnje izdvaja takav element, čime on automatski postaje vrhunska sirovina u proizvodnji tenisit - a.

  

 

Kontakt

Uprava:

Livadićeva 5, Soblinec

10360 Sesvete

Republika Hrvatska

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel1: +385 (0) 48 711 656

Tel2: +385 (0) 98 9190 100

 

Utovar:

10360 Sesvete, Soblinec

Livadićeva 5