Nakon zimskog perioda, prvim proljetnim suncem, počinje se aktualizirati potreba za tenis terenima. Dakako, stanje u kojem ćemo ih zateći , obično na prvi pogled, izgleda vrlo otužno i razočaravajuće. No, ne treba  klonuti duhom, već  je potrebno prionuti “ liječenju“ vašeg  ljubimca. U ovom članku pokušati ću napraviti kronološki podsjetnik svih radova, koje je potrebno učiniti.

1.     Čišćenje terena

Potrebno je pomno očistiti cijeli teren, od svih nepodopština majke prirode. Pri tom mislim na lišće, granje i grančice, iglice crnogorice, i sveg onog što je tijekom zime nanio vjetar.

2.     Procjena štete na terenu

Proći terenom i ukoliko nemate „oko“ za udubljenja i ulegnuća, poslužite se letvom, drvenom ili aluminijskom, koja bi trebala biti što duža (3-4 metra), jer ćete tako dobiti i vjernije rezultate procijene potrebne količine tenisita. Iz iskustva znam da je upravo ova radnja dosta velika nepoznanica mnogima, a pri tom ne mislim na profesionalne domare,  pa ću se malo zadržati na ovoj radnji. Pa pođimo redom. Ako znademo da iz  jednog kubnog metra, možemo nasuti sto ploha od jednog metra kvadratnog, visine jednog centimetra, biti će vrlo jednostavno, premještajući letvu po terenu, popisati prosječna udubljenja. Zbrojem kvadrature tih udubljenja, kao i njihove prosječne dubine, vrlo jednostavnom matematičkom radnjom možemo izračunati potrebnu količinu tenisita.

3.     Nasipanje tenisita

S obzirom da svaki domar (održavaoc tenis terena)  ima svoju metodu, ja ću opisati dvije, za početnike naj prihvatljivije metode:

a)   Nasipanje manjih udubljenja bez nazubljivanja terena

Prije svega potrebno je znati, da će se tenisit vrlo teško povezati sa podlogom ukoliko ne učinimo sljedeće:

Iz udubljenja prouzročenih na primjer petom tenisice potrebno je ukloniti zrno koje se obično „smjesti“  na takova mjesta, jer ono ima vrlo slabu moć vezanja, obzirom da nema u svom sastavu dovoljno zrna ispod jednog milimetra, dakle ciglenog brašna, koje ima funkciju vezivanja dvaju materijala.

Nakon ove radnje pristupamo optimalnom vlaženju lokaliteta, što nam garantira da će se nasuti tenisit kvalitetno povezati (slijepiti).

b)   Obrada većih površina

Veće površine, zbog kvalitetnijeg  vezivanja dva sloja materijala, možete lagano nahrapaviti, pročešljati (nazubljenom grebljicom), iako to nije uvjet. Naime, tajna vezivanja dva sloja tenisita leži u optimalnom vlaženju, terena, kao i u otklanjanju rizle (zrno 2-3 mm).

Grubo rasprostiranje tenisita vrši se od  „oka“  nakon čega, preporučam, obrezati“ gore spomenutom letvom. Prilikom uvaljavanja potrebno je u širokim zamasima lopate dodavati tenisit, jer čete na taj način anulirati ulegnuća, koja ostaju zbog koeficijenta s lijeganja tenisita prilikom valjanja, a što iznosi oko 30%.

Na što treba paziti kod vlaženja i valjanja valjkom pročitajte ovdje.

Ukoliko postoje bilo kakve nejasnoće vezano uz održavanje tenis terena, pošaljite upit, na koji ćete u vrlo kratkom roka dobiti, nadam se, zadovoljavajući odgovor.

Kontakt

Uprava:

Livadićeva 5, Soblinec

10360 Sesvete

Republika Hrvatska

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel1: +385 (0) 48 711 656

Tel2: +385 (0) 98 9190 100

 

Utovar:

10360 Sesvete, Soblinec

Livadićeva 5